Smaller Default Larger

Adresa: Str. Aurora Nr.2 , Loc. Modelu , Jud. Calarasi

Telefon: 0371479444

Fax: 0371479444

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

MONOGRAFIA

SCOLII GIMNAZIALE NR.2 MODELU

 Monografia1

,,Şcoala cea mai bună e aceea în care înveţi,

înainte de toate, a învăţa”

                                            Nicolae Iorga

       CUVANT INAINTE

 

       Şcoala înseamnă trei lucruri deodată: o casă care deschide frenetic porţile cunoaşterii, o carte care odată descifrată rămâne veşnic, străpungând tărâmurile eternităţii şi un dascăl receptiv la întrebările dilematice ale generaţiilor pe care le educă.

     Şcoala este leagănul iniţierii în tainele cunoaşterii: muncă şi dăruire, pasiune şi abnegaţie, educaţie şi cultură, bucurie şi nostalgie, aduceri-aminte.

        Pe tot parcursul fiinţării sale, omul derulează o intensă activitate de învăţare şi creaţie. Dar numai educaţia, cultura, credinţa, ţinuta morală şi etică îl calăuzesc în abisurile acestei lumi. Odinioară şcoala şi biserica erau îngemănate, dascălul şi preotul fiind amfitrionii maselor, ei cultivau slovele de foc ale ştiinţei. Cu toate greutăţile inerente acelor timpuri, dascălul a luminat calea strămoşilor şi moşilor noştri, transmiţându-ne mai departe tradiţiile, poveştile şi vorbele sfinte care au farmecul „dureros de dulce” al acelor vremi.

        Menirea tinerelor generaţii este de a desfăşura o intensă activitate de învăţare şi creaţie. Totul se rezumă la „a învăţa cum să învăţăm” în mod eficient, inteligent şi creativ din trecut şi din prezent.

        Şcoala a evoluat, explozia de informaţii a generat şi transformarea intensă a învăţământului clasic, rigid într-unul modern, creativ şi inteligent, bazat pe participare şi colaborare, în care profesorul conlucrează: totul se află acum sub incidenţa calculatorului.

Remarcăm faptul că învăţarea înseamnă atitudine, atât faţă de cunoaştere, cât şi faţă de viaţă, care a pus şi pune accentul pe iniţiativa omului.

                                          

 

         INTRODUCERE

Comuna Modelu este aşezată în partea de sud a judeţului Călăraşi, pe malul stâng al braţului Borcea, cuprinsă între comunele: Roseţi la est, Dragalina la nord, municipiul Călăraşi la vest şi judeţul Constanţa la sud, aflându-se la trei km de mun Călăraşi şi intrând în categoria comunelor suburbane. Suprafaţa comunei este de 14407,87 h.

           În ultimul pătrar al sec. al IX-lea în com. Tonea s-au înfiinţat două noi sate : Model la 1894 şi Gambeta la 1879 prin Hotărârea Ministerului Domeniilor. La începutul sec al XX-lea se remarcă o detaşare a numărului populaţiei satului Model între celelalte sate ale comunei Tonea. Recensământul general al populaţiei din 19 decembrie 1912 arată că în satul Model existau 270 clădiri construite şi 1357 locuitori. La data de 29 decembrie 1930 satul Modelu  număra1771locuitori.
            În momentul de faţă comuna Modelu se încadrează în categoria zonelor rurale cu oportunităţi economice reduse, principala ocupaţie a locuitorilor fiind agricultura. Foarte multe familii trăiesc din ajutor de şomaj, ajutor social sau alocaţiile copiilor. Pe raza comunei există doar un dispensar medical şi câteva mici magazine. În sat locuiesc alături de români familii de etnie rromă, fapt reflectat şi în populaţia şcolară constituită în procent de 30% din elevi aparţinând acestei etnii.

       SCOALA GIMNAZIALA NR. 2 MODELU

           Pentru instruirea copiilor din comuna erau doua scoli: una in Tonea si una in satul Model. Scoala din Tonea functiona intr-un local propriu construit in 1882 la pretul de 2.500 lei. Din cei 189 copii de varsta scolara doar 127 erau inscrisi la cursuri. In scoala din Tonea preda invatatoarea Maria P. Badulescu. Cea de-a doua scoala functiona in satul Model

intr-un local care costase 8.200 lei ridicata in 1902. Figurau ca inscrisi la scoala in care preda de la 1 sept. 1902 invatatorul Panait R. Popescu numai 63 din cei 115 copii de varsta scolara.

Localul scolii construit in 1906 costase 9.329 lei. Aceeasi situatie trista in ceea ce priveste cuprinderea copiilor de varsta scolara la cursuri ca si in comuna Tonea astfel din 299 copii numai 128 erau inscrisi. Invatatorul se numea I. Paraschivescu iar primarul comunei Ghita Maxim23.

           Felul defectuos în care se făcuse şcolarizarea la începutul sec. al XX-lea se reflecta în 1930 în procentul mare de analfabeţi, 38.7% în satul Model.

          Primul învăţător găsit în documentele de arhivă este H. Oprescu. Construcţia localului propriu al şcolii a început în anul 1972 şi a durat până în 1974, fiind dată în folosinţă la 1 septembrie 1974.

         In anul  1900 invatatorul H.Oprescu a pus bazele unei scoli  mixte care a functionat intr-o casa inchiriata de la locuitorul Neicu, cu o singura clasa avand urmatoarele dimensiuni:  5,70 m lungime, 4m latime, 2,60 m inaltime. Nu avea gard, curte si nici gradina. Frecventa era foarte slaba. Intr-un raport din 1 martie 1901 se arata ca foarte  multi elevi absenteaza pe caz de boala, raceala, cu complicatii ale bronhiilor din cauza localului plin de igrasie si a conditiilor neigienice in care functiona scoala. La lucru manual elevele erau invatate sa croseteze, sa impleteasca si sa execute cusaturi nationaleIn satul Modelu, portul national era pastrat din anul 1910, doar de locuitorii veniti din zona de munte.

         Casei vechi donata de locuitorul Neicu i s-au adaugat inca doua camere  asa incat scoala  avea  patru sali de clasa 

         Constructia localului propriu a inceput  in anul 1972 si a durat   pana in 1974, astfel ca a fost dat in folosinta la data de 1 septembrie 1974. De la infiintare si pana la Revolutia din decembrie 1989, unitatea a detinut un teren agricol cu suprafata de aproximativ 3000mp care dupa  Revolutie  a intrat in posesia proprietarului de drept.

          Primul director al unităţii a fost  dl  prof  Vlad  Petre,  şcoala fiind subordonată Şcolii nr. 1 Modelu.

            In anul scolar 1974-1975 unitatea s-a numit  Scoala cu cls. I-X NR.2 Modelu pana in anul scolar 1989-1990, iar incepand cu anul scolar 1990-1991 s-a numit Scoala cu cls. I-VIII NR. 2 Modelu.

          În actualul local al şcolii se află 8 săli de clasă la etajele 1 şi 2 iar la parter se află un laborator de fizică – chimie, cancelaria si secretariatul,.

          Sălile de clasă sunt spaţioase, luminoase şi toate au o destinaţie precisă fiind amenajate şi decorate pentru a oferi un mediu ambiental cât mai plăcut şi propice învăţării. În anul şcolar 2012-2013 şcoala funcţionează cu 8 clase pentru învăţământul primar şi 10 clase pentru învăţământul gimnazial.

         Şcoala Gimnaziala Nr. 2 Modelu este şcoală coordonatoare, din a cărei structură mai fac parte:

        - Şcoala Primară nr.1 Tonea

        - Grădiniţa nr. 3 Tonea

 

       SCOALA PRIMARA NR.1, TONEA

              SAT TONEA, PREL.CĂLĂRAŞI , NR. 35
              COM. MODELU, JUD. CĂLĂRAŞI

            Pozitie geografica: la 4 km distanta de judetul Calarasi, inspre loc. Fetesti .

            Satul Tonea este amplasat pe malul stâng al Brațului Borcea în partea de sud- est    a județului Călărași și a țării.

Primul document care aminteste de satul Tonea este o lucrare a scriitorului strain Bauer, care cu prilejul razboiului ruso-turc 1768-1774, descrie judetul Ialomita, aminteste de satul Tonea in plasa Lichirestilor. Catagrafia din 1831, prevede ca 22 de familii birnice din satul Tonea, trebuia sa dea 660 puduri de fan pentru garnizoana Silistra. In anul 1864, satul Tonea si Tramsani s-au unit formand comuna Tonea, plasa Borcea.

            Este un sat vechi , denumirea a primit-o de la numele moșierului  Toneanu .

            La început satul nu a fost pe amplasamentul actual – șoseaua Călărași – Fetești ci la aproape 1 Km , mai spre nord purtând numele de Atârnați .

Intre satele comunei Tonea,  Modelu se detaseaza din punct de vedere demografic tot mai mult.. La data de 1 iulie 1947 satul Modelu devine resedinta de  comuna si  facea parte din raionul Calarasi, regiunea Bucuresti.

            Documentele existente în școală încep cu 1892- 1893 ( cataloage , register matricole ) arată că Școala Tonea funcționează în acest an ca școală mixtă cu clasele I – IV , director , învățător  necunoscut , cu un efectiv de 86 de elevi  ( 60 elevi în clasele I , II din care fete 12 și 26 elevi în clasele a III a – a IV a , din care 1 fată ) .

            Această satistică dovedește că fetele nu erau lăsate să învețe carte ci ținute acasă pentru ajutor în gospodărie , îngrijirea fraților mai mici .

            Începand cu anul școlar 1894- 1895 în cataloage apare ca   învățător / director Ștefan Popescu .

            Lipsa documentelor școlare ( procese – verbale ) din arhiva școlii ne v-a face să credem că școala a funcționat cu mult timp înainte de anul 1892 , necunoscându-se localul și anul înființării .

            În anul școlar 1898 – 1899 , Școala Tonea avea un efectiv de 74 elevi în clasele  I- VI copii din Tonea , Roseți , Cadâna , Modelu ( catalogul clasei ) .

            Școala actual, era construită în anul 1923 pe un teren de 0,5 ha donat de doamna doctor Margareta Dinu Brătianu , fică a satului .În memoria tatălui său moșier Dinu Brătianu mort în dreptul acestui loc în anul 1908 , în urma unui accident de trăsură  , pe acest loc  este ridicat un monument funerar .

            Școala avea cantina aprovizionată tot de doamna Margareta Brătianu .

            Școala era  compusă din două săli de clasă având fiecare o lungime de 10, 25 m , lățimea de 6, 45m și înălțimea de 4, 15m  , o mica cancelarie și un hol de intrare , construită din cărămidă și acoperită cu tablă , încălzirea cu lemne ( godine )  sobe .

           La recensamantul din 5 ianuarie 1977, in satul Tonea  se afla un local de scoala cu doua

clase.Cladirea a fost afectata de cutremurul din 4 martie 1977 si a necesitat lucrari de reparatie.

            Actualmente Școala Tonea  este compusă din patru săli de clasă din anul 2009, cancelarie , un hol de intrare ,un hol de legătură între clădirea veche și cea nouă , grup sanitar în incinta școlii cu apă potabilă  , construită din cărămidă cea veche și BCA cea nouă și acoperită cu tablă , încălzirea este realizară prin centrală  termică pe gaze .

            Școala a mai deținut 4ha teren în extravilan .

            Curtea școlii ( 0,5 ha ) până în 1970 era plantată cu porumb , legume , pomi fructiferi . Actualmente această suprafață este de aproximativ 1500 m 2 și este teren viran .

            Tonea ca localitate se menține cu statutul de comună până în anul 1949 – 1950 când primăria se mută la Modelu , iar școala funcționează cu învățământul primar și mediu ( clasele I – VII  și cursuri de alfabetizare ) .

            Începând cu anii 1950 -1951 , Școala Tonea funcționează numai cu clasele I – IV și învățământ simultan :

Clasa  I – III – înv. Elena Simion

Clasa II – IV – înv. Brătianu Aurelia .

            Între anii 1948 – 1949 din documentele existente ne dăm seama că în comuna Tonea s-a desfășurat o bogată activitate culturală strâns legată de activitatea bisericii condusă de Preotul Arghir Brătianu , director de cămin și Ilie Constantinescu , director de școală .

            Activitatea culturală se desfășoară între anii 1948 – 194 9 cuprindeau recitări , coruri ,piese de teatru , dezbateri , hore organizate .

             În prezent Școala Tonea funcționează cu 8 clase având un număr de 165 elevi, învățând în două schimburi .

           Cea mai veche constructie din sat este biserica veche, datand din anul 1800 si a fost construita de boierul Tone. De asemenea cladirea scolii datand din anul 1882.

          In sat locuiesc alături de români familii de etnie rromă, fapt reflectat şi în populaţia şcolară constituită în procent de 60% din elevi aparţinând acestei etnii.

          In fata scolii de la Tonea se afla un monument funerar in memoria boierului Maican, care a murit in acest loc.

                                   Ieri…                                                                Astazi…

           Monografia2Monografia3

  

    Resurse umane:  • 8 cadre didactice titulare

                               • 150 elevi, clasele I-IV (80% etnie rroma)

    Resurse materiale: • 1 corp cladire cu 4 sali de clasa si o cancelarie

                                   • 10 PC-uri

                                   • 1 xerox

  • 2 grupuri sanitare

     Pe langa activitatile intructiv-educative, cadrele didactice se preocupa de realizarea de parteneriate educationale in vederea realizarii unei educatii inter/multiculturale, uneori din fonduri proprii, din cauza posibilitatii materiale scazute a elevilor.

     GRADINITA CU PROGRAM NORMAL ,, … ‘’

     Grădinița a funcționat încă din anul 1950 în localul fostei primării așezată tot pe șoseaua Călărași – Fetești , local în care funcționează și astăzi , format din două săli de clasă , un hol , o cancelarie și un grup sanitar .

 

EVOLUTIA SCOLII…. SI SCOALA DE ASTAZI

       Minimalizarea gradului de analfabetizare a comunitatii locale . inclusiv in randul adultilor prin programul "sansa a II" derulat in anii ……………………

       Au absolvit elvi care au devenit personalitati ale comunitatii locale …………………

       Prin proiectele educationale derulate s-au promovat o serie de actiuni precum :

  - o viata ecologica prin participarea la proiectul: "Ecoprovocarea" ;

  - colectarea si reciclarea produselor electronice in conditii de siguranta;

  - promovarea Unicef Romania impreuna cu Realitatea TV  a campaniei "Viitorul incepe la scoala" ;

  - pentru prevenirea si reducerea abandonului scolar prin emisiune televizata "Strada, scoala, spital"  transmisa pe 6 iunie 2010; 

    -  2010   ,,O scoala pentru fiecare’’  cu subproiectul     ,,Scoala dupa scoala’’

   - promovarea si mentinerea traditiilor locale prin actiunile derulate de Biblioteca scolii.

 - 2012   Proiectul  MaST  : Educaţie pentru dezvoltare personală - Domeniul tehnico – ştiinţific , Scoala Gimnaziala Nr. 2 Modelu   fiind  printre scolile castigatoare,  devenind   scoala -MaST! (Castigarea competitiei MaST-TOP);

   -„Corelarea invăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”

   - Domeniul major de intervenţie:  - „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”

  • Participari la concursuri scolare cu rezultate bune  Cadrele didactice ale scolii au facut parte din colectivele de profesori pentru pregatirea loturillori de olimpici in cercurile judetene  precum si pentru diferite concursuri si examene scolare .

     2005 : Mentiune faza nationala -,,Sanitarii priceputi’’

     2008 : Locul I faza judeteana -,,Sanitarii priceputi’’

       2009 : Locul I  in concursul judetean chimie –fizica  Impuls Perpetuum obtinut de

         eleva Tutuianu V.  Ana Maria ,prof Conachiu Valeria

       2009: Brasov  eleva Tutuianu Ana-Maria a ocupat locul II la faza nationala „Impuls Perpetuum   ,Prof Conachiu Valeria.

       2014   :   un echipaj de elevi au participat la concursul   Prietenii  pompierilor “  obtinand o mentiune  ;

       2014   : Cu viata mea apar viata”  -faza  judeteana –  s-a obtinut locul II  sub indrumarea prof .Radulescu Tancreta Maria

       Participari    la   Sesiuni  de comunicari si referate  a profesorilorsi elevilor

  • Sesiunea de comunicari si referate  a profesorilor  Florin VasilescuDezvoltarea competentelor elevilor in domeniul   stiintei si tehnicii prof Conachiu Valeria
  • MECT   ISJ   OLT –Referate si comunicari stiintifice.   Protectia mediului pentru cresterea calitatii vietii . prof Conachiu Valeria
  • 2006: Premiul II- faza judeteana,eleva Ilie Madalina, clasa a VI-a
  • 2006: Premiul II- faza judeteana,eleva Maruntelu Adina, clasa a VI-a

    SPONSORIZARI

  • Adriana Mihaela Pragert, Birou de relatii romano-german, Str. Schiller Strasse-2A, Mullheim-Germania

  In anul scolar 2014-2015, s-au adus: - rechizite scolare

                                                                          -Calculatoare,imprimante

                                                                          -haine

  In anul scolar 2014-2015, s-a adus: mobilier scolar, dulapuri,table,creta,scaune,mese s.a.

     ANEXE

 

     BIBLIOTECA

    A fost înfiinţată în anul 1970 si functionabila în anul 1974, având un fond de carte de 7000  volume, primite prin transfer de la Scoala primara Gambeta! La început, biblioteca a funcţionat în cea de-a doua cladire a scolii, a fost transferata în anul 1995 într-o sală aflată la parterul şcolii, având spaţiul de 33 m2. În anul  1997 biblioteca se mută într-o altă sală situată la etajul al II lea având spaţiul de 16 m2.

   Din anul 2008 , biblioteca funcţionează într-o altă clădire din curtea şcolii  având un spaţiu de 54m2.    Fondul de carte s-a îmbogăţit an de an prin achiziţii şi donaţii.

Astăzi biblioteca dispune de un fond de carte de 14.340 volume. Aranjarea cărţilor la raft s-a făcut sistematic în ordinea alfabetică. Colecţia cuprinde cărţi din toate domeniile: filosofie,religie,drept,educaţie,învăţământ,matematică,fizică,medicină,muzică,sport,geografie,

istorie, dicţionare, atlase, enciclopedii. De la început, bibliotecari au fost: Dna Stancu       prof. de  Limba si literatura româna.

     Din anul 1991 bibliotecar este d-na Coman Corina, a cărei preocupare pentru modernizarea spaţiului, extinderea fondului de carte şi crearea unui loc agreat de elevi este permanentă.

Există mereu preocuparea de modernizare, dotare. Biblioteca a fost racordată la internet, un calculator , 1 imprimantă, un scanner, acestea provenind din donatii.

La bibliotecă au fost si sunt organizate acţiuni, cu ocazia unor evenimente istorice şi literare cu caracter permanent.

    BAZA SPORTIVĂ

        Activitatea orelor de Educaţie fizică s-a desfăşurat, la început, într-o clasă, dotată cu aparatură de specialitate. Din anul 2000, orele s-au desfăşurat într-o sala de sport, existenta în curtea şcolii,la o distanta de 15 m de scoala .

        Cu ajutorul Primăriei Comunei Modelu, în anul 2012 , au fost finalizate lucrările la noul teren de sport existent, cu dimensiunile de 42  m lungime

şi 18   m lăţime).

        Ca rezultate deosebite in ultimii trei ani, ale domnului profesor Mitea Razvan-Raducu, menţionăm :

-locul I ,faza de zona ,fotbal baieti (02.11.2013)

-locul II ,competitia"Zilele Comunei ,Modelu"",fotbal baieti(18 .05.2014)

-mentiune ,concursul scolar de atletism,"Cupa Scolilor"(11.10.2014)

    SECRETARIAT

     Serviciul de secretariat a funcţionat din anul înfiinţării şcolii, …, într-un spaţiu corespunzător.

     În ultimii ani s-au avut în vedere: renovarea spaţiului, dotarea cu calculatoare, fax, conectare internet, imprimante performante.       

     Documentele şcolare sunt depozitate în arhiva de la etajul I al instituţiei.

 

                                                MATERIALE COMPLEMENTARE

 

 Monografia4Monografia5

       Scoala Gimnaziala Nr.2  Modelu                                                                     Scoala Primara  Nr.1 Tonea

 

 

 

       Monografia6Monografia7

            Sala de sport                                                                                    Terenul  de sport

     

Monografia8Monografia9

                           Biblioteca                                                                                            Secretariat

 

Monografia10                       director  prof. Conachiu  Valeria